امین ساکی (روزنامه‌نگار)؛
گروه: فرهنگی
تاریخ: 17:50 :: 1402/01/04
بی بی سی فارسی «BBC Persian»، اعتبار خود را از دست داده است

امین ساکی «روزنامه‌نگار»، در یادداشتی، از تضعیف جایگاه شبکه بی.بی.سی فارسی به عنوان یک بنگاه خبر پراکنی نزد مردم سخن گفته و معتقد است اخبار و تحلیل‌های این شبکه فارسی زبان لندن نشین، ارزش خبری پیشین را نداشته و این مجموعه اعتبار خود را از دست داده و با توجه به توسعه شبکه‌های اجتماعی، در دراز مدت، جایگاهی نزد فارسی زبانان دنیا نخواهد داشت.

به گزارش شاپورخواست؛ امین ساکی نوشت: بی بی سی فارسی «BBC Persian»، اعتبار خود را از دست داده است.

بی بی سی فارسی «BBC Persian» که از آغاز تاسیس، زیر نظر British Broadcasting Corporation فعالیت می‌کند، همواره آتش بیار معرکه‌های گوناگون بوده و چندی است که با مشکلات عدیده‌ای روبرو شده و ادامه شرایط موجود و عدم تغییر در سیاست‌گذاری‌هایش می‌تواند مدیران و کارکنان این بنگاه خبر پراکنی لندن نشین را با چالش جدی عدم مشروعیت خبری نزد فارسی زبانان جهان از جمله ایران روبرو کند.

اکثر فارسی‌زبانان از بی بی سی فارسی عبور کرده‌اند

اگر چه همواره در وقایع گوناگون، بی بی سی جهانی و بی بی سی فارسی سعی کرده‌اند تا خود را بی طرف جلوه دهند اما، اخبار و تحلیل‌های هدفمند این مجموعه خبری تا آنجا پیش رفته که باعث شده نسل جدید بینندگان و شنوندگان، که در بسیاری مواقع خود را شاهد رخدادها و حتی با تکیه بر شبکه‌های اجتماعی فراگیر، راوی اتفاقات و شهروند خبرنگار می‌دانند، به روایات بی بی سی اعتماد نکرده و از روایات BBC عبور کنند.

از بی بی سی فارسی با عمده خبرهای سوخته؛ تا کارشناسان تکراری

از سوی دیگر، ساعت پخش عادی برنامه‌های خبری شبکه بی بی سی فارسی (ساعت ۵ عصر) نیز یکی از مواردی است که باعث شده این مجموعه، از یک شبکه خبری لحظه به لحظه، به یک شبکه خبری تحلیلی با کارشناسانی که چند دهه سابقه حضور در قاب این مجموعه دارند تبدیل شود که همین امر موجب یکدستی روایات توسط چهره‌هایی تکراری شود که همین امر نیز در دراز مدت، عنصر تاثیرگذاری خود را از دست خواهد داد.

چالش کمبود نیروی انسانی متخصص در بی بی سی فارسی

انتقال و کوچ خبرنگاران، مجریان و گویندگان کار بلد سبکه بی بی سی فارسی به دیگر شبکه‌های فارسی زبان نیز از جمله مواردی است که ضریه‌ای هولناک بر پیکره این مجموعه وارد کرد.

واضح و مبرهن است که سرمایه انسانی، یکی از ظرفیت‌های مهم و اساسی در هر مجموعه است و در حوزه خبر و اطلاع رسانی، صرف هزینه‌های مادی و معنوی چند دهه‌ای است که می‌تواند یک عنصر علاقه‌مند به حرفه خبرنگاری، اجرا و روزنامه‌نگاری را، به یک چهره تاثیرگذار، موجه و قابل قبول برای مخاطب بدل کند. اگرچه به نظر می‌رسید که بی بی سی فارسی در حال سرمایه‌گذاری بسیار خوبی برای عوامل خبری خود است اما، قطع همکاری تعداد قابل توجهی از مجریان و برنامه‌سازان این شبکه و همکاری آنان با سایر شبکه‌ها، چوب حراجی بر سرمایه‌گذاری بلند مدت BBC Persian بود تا دست مدیران، از داشتن نیروی انسانی کارآمد خالی شود.

بی بی سی فارسی

برای اثبات این مهم، کافی است یک بیننده علاقه‌مند به خبر، از طریق امواج ماهواره یا اَپ‌های خبری و بستر اینترنت، شبکه بی بی سی فارسی را برگزیند. بی‌شک یا «کسری ناجی» در حال اجرا است یا «رعنا رحیم‌پور» و «جمال‌الدین موسوی» و یا داریوش کریمی، عنایت فانی، فرناز قاضی زاده یا ناجیه غلامی.

البته در این میان نیز ممکن است «سیاوش اردلان» را ببینید که روایت می‌کند و یا«نفیسه کوهنورد» در حال ارائه گزارشی از عراق و یا ترکیه است. اما دیدن «بهزاد بلور» در برنامه بلور بنفش چیزی نیست که بیننده نبیند، چراکه جزو برنامه‌های سرگرمی و تفریحی بی بی سی است که مدام تکرار می‌شود، تا به نوعی، پرکننده کنداکتور و جدول پخش شبکه باشد !.

عوامل جنجالی بی بی سی فارسی و خطای محاسباتی

حضور جنجالی عوامل مختلف شبکه بی بی سی فارسی در شبکه‌های اجتماعی نیز یکی از دیگر عناصر در شکننده کردن این مجموعه خبری و بی‌اعتباری آن است. اینکه یک مجری، به ظاهر بر خلاف پروتکل و خظ مشی و شیوه نامه و سیاست‌های بی بی سی «BBC» در شبکه‌های اجتماعی اظهارنظرهایی کند که تبعات آن گریبان مجموعه کاری وی را بگیرد، یقیناً نباید برای کارفرما قابل تحمل باشد، لکن مخاطب وقتی عدم برخورد کارفرما با کارمند جنجال آفرین را می‌بیند، این شائبه برای او متصور است که آن جنجال، نوعی برنامه از پیش طراحی شده بوده و همین امر، مخاطب را نسبت به رسانه بدبین می‌کند که بی بی سی فارسی BBC Persian بارها با اینگونه جوسازی‌ها و پروپاگاندا، دچار خطای محاسباتی شده است.

دکور بی بی سی فارسی

تاریخ مصرف فریب بصری مخاطب توسط بی بی سی فارسی، به پایان رسیده

از عدم بهره‌مندی شبکه بی بی سی فارسی به فرمت کیفی تصویری FHD و ۴K که بگذریم، کیفیت استودیو و دکورِ باری به هر جهت بخش‌های مختلف خبری این شبکه، از جمله مواردی است که چشم مخاطب را خسته و تاثیرگذاری محتوای ارائه شده را تا حدی بی‌اثر می‌کند. اگر چه برنامه‌سازان سعی می‌کنند با بهره‌گیری از عنصر نور یا جابه‌جا کردن میزها و صندلی‌ها و باز و بسته کردن کادر تصویر، مخاطب را فریب دهند اما، این اقدامات تاریخ مصرفی دارد که به عقیده نگارنده، تاریخ مصرف این اقدامات برای بی بی سی فارسی، به پایان رسیده است.

بی بی سی فارسی

بی بی سی فارسی، مغلوب جنگ با دیگر رسانه‌ها است

آغاز نبردهای بین رسانه‌ای اما، یکی دیگر از مواردی است که باعث شده، بخشی از انرژی بی بی سی فارسی برای نبرد و یا مقابله و رویارویی با دیگر شبکه‌ها صرف شود. همین امر در اکثر اوقات باعث شده تا این شبکه، در پیشگاه و دیدگاه مخاطبان، مغلوب فرض شود و BBC Persian را به سراشیبی سقوط نزدیک‌تر کند.

حذف رادیوی فارسی بی بی سی، حذف بخشی از مخاطبان

از سوی دیگر، تصمیم بی بی سی جهانی به قطع برنامه رادیویی بی بی سی فارسی و تکیه بر بخش تلویزیونی کم رونق آن برنامه‌ها در این شبکه، و تعدیل نیروها، همه و همه باعث می‌شود تا پیکره قدرتمند بی بی فارسی که زمانی میدان‌دار رسانه‌ای در جامعه فارسی‌زبانان جهان بود را ضعیف و ناتوان کرده و در میان مخاطبان بی اعتبار کند. چراکه بخش زیادی از فارسی زبانان، همچنان از دسترسی به شبکه‌های ماهواره‌ای بی‌بهره هستند و امواج رادیو، واسطه‌ای میان این شبکه و مخاطبان است، که حذف آن ظرفیت نیز به مدد دیگر عناصر مادی و معنوی، می‌تواند بخشی از ابزار زوال و انحطاط بی بی سی فارسی باشد.

گویا منابع مالی بی بی سی فارسی محدود شده است

علی ایحال، عدم همکاری برخی کارشناسان نام‌آشنای عرصه‌های مختلف و حتی کارشناسان و تحلیل‌گران نوظهور با بی بی سی فارسی نیز، یکی دیگر از جنبه‌های آشکار روند از دست رفتن مشروعیت این شبکه خبری است که در کنار مشکلات مالی این مجموعه که محل تامین آن نیز مشخص نیست، بر بی اعتباری هر چه بیشتر bbc persian نزد مردم و مخاطبان، صحه می‌گذارد.

بی بی سی فارسی، در به درِ جذب و حفظ مخاطب است

به عقیده نگارنده، فارغ از نگاه خصمانه این شبکه به کشور ایران، عناصر مادی و معنوی فراوانی دخیل است که جملگی، نشان قطعی از فروپاشی موقت بی بی سی فارسی و فروپاشی دائمی احتمالی این مجموعه در دراز مدت دارد، لکن عدم مشروعیت نزد مخاطبان، رنج بزرگی است که این شبکه خبری فارسی زبان در این روزها با آن دست و پنجه نرم می‌کند و نگارنده یقین دارد که مدیران BBC این مهم را فهمیده‌اند و از این رو است که با تضمین از سخنان این و آن و تولید محتوا با مضمون تایید بی طرفی بی بی سی، و بهره‌گیری از صفحات عوامل خود در فضای مجازی بر آن هستند تا برای این شبکه خبری مشروعیت خریداری کنند.

موضوعی که بعید است نتیجه مطلوبی را برای مدیران و عوامل این شبکه حاصل کند و بی بی سی فارسی را به سراشیبی سقوط، که همانا «بی‌اعتباری رسانه‌ای» است، نزدیک و نزدیک‌تر خواهد کرد.

انتهای پیام/ امین ساکی

بی بی سی فارسی «BBC Persian»، اعتبار خود را از دست داده است

ویدئوی زیر، گفت‌وگوی تلفنی رعنا رحیم پور مجری بی بی سی فارسی با مادرش را نشان می‌دهد که او در آن، پشت پرده شبکه ایران اینترنشنال و فضای حاکم بر رسانه‌های خارج نشین را توصیف می‌کند.

پس از افشا و انتشار این فایل صوتی، جدال سختی میان شبکه‌های خارج نشین در گرفت تا آنجا که مجری بی بی سی فارسی در پیامی ابراز داشت که از دنیای خبر خداحافظی می‌کند. تصمیمی که با مخالفت مدیران بی بی سی روبرو شد و او تا این لحظه، همچنان در بنگاه خبرپراکنی بریتانیا مشغول به فعالیت است.