غلامحسین ساکی:
گروه: اجتماعی
تاریخ: 18:10 :: 1399/04/13
عزت‌ اله فیلی، منزل شخصی‌اش را دفتر نظام مهندسی لرستان کرد

غلامحسین ساکی از چهره‌های نام‌آشنای نظام مهندسی کشور، گفت: روزی که تصمیم گرفتیم دفتر نظام مهندسی ساختمان لرستان را تاسیس کنیم، عزت‌اله فیلی طبقه فوقانی منزل خود را به این مهم اختصاص داد.

مهندس غلامحسین ساکی در گفت‌وگو با خبرنگار پایگاه خبری شاپورخواست، گفت: روزی که برای ادامه تحصیل به آمریکا رفتم، این مهندس عزت‌ اله فیلی بود که در فرودگاه به استقبالم آمد.

وی، تصریح کرد: عزت‌ اله فیلی در دانشگاه جورج واشنگتن مهندسی ساختمان می‌خواند و من به دانشگاه تگزاس رفتم تا در آنجا به فراگیری علم مهندسی بپردازم.

او، خاطرنشان کرد: فیلی، پیش از عزیمت به آمریکا، کارمند تامین اجتماعی بود. پدرش در دوراهی دورود، جاده خرم‌آباد به بروجرد و در یک حادثه رانندگی جان خود را از دست داده بود و او مجبور بود که هم در تامین اجتماعی مشغول باشد و هم شغل دومی برای خود دست و پا کند. لذا بعدها که اولین داروخانه شبانه روزی به نام داروخانه تخت جمشید در خرم آباد افتتاح شد، شب‌ها در آنجا مشغول بود و روزها در تامین اجتماعی کار می‌کرد.

ساکی، اظهارداشت: من هم یک سال معلم اداره فرهنگ «آموزش و پرورش فعلی» بودم و پس از آن به اداره دامپزشکی خرم‌آباد رفتم. یک روز که به ماموریتی در حوالی حسینیه اندیمشک رفته بودم، یک جوان روستایی از آتشبار برایم گفت. من که آن زمان با این مفهوم آشنا نبودم به سخنان آن جوان گوش دادم. او گفت که من فُورمَن یا سرکارگر هستم. گفت چقدر حقوق می‌گیری، گفتم ۱۹۰۰ تومان، گفت من ۷۰ هزار تومان حقوق می‌گیرم. گفتم برای یک سال، گفت نه برای یک‌ماه، بعد از ظهرها هم مترجم مهندسان آمریکایی هستم و دستمزدی هم بابت ترجمه دریافت می‌کنم.

مهندس ساکی، ادامه داد: همین تلنگر کافی بود تا موضوع ادامه تحصیل به دغدغه شب و روز من تبدیل شود. با خود گفتم به آمریکا می‌روم، اگر شرایط درس خواندن مهیا شد درس می‌خوانم و اگر نبود به فراگیری زبان آمریکایی می‌پردازم. سرانجام به آمریکا رفتم و در دانشگاه تگزاس موفق به دریافت مدرک مهندسی شدم.

او، تاکید کرد: قصد ادامه تحصیل داشتم اما، به توصیه مکرر پدرم مرحوم حاج احد ساکی و اصرار مادرانه مادرم مرحومه حاجیه شهربانو الماسیان، آمریکا را وانهادم و یک‌سال پس از مهندس عزت‌اله فیلی به ایران و خرم‌آباد بازگشتم.

این مهندس پیشکسوت، گفت: به خرم‌آباد که برگشتم شرایط مثل امروز نبود. کار نقشه‌کشی را چند معمار که در شهرداری فعالیت می‌کردند انجام می‌دادند. کارشان هم این بود که یک مداد دست می‌گرفتند و یک هال و یک اِل می‌کشیدند و تمام.

عزت‌اله فیلی نخستین دفتر مهندسی خرم‌آباد را تاسیس کرد

وی، افزود: مهندس فیلی اولین دفتر مهندسی خرم‌آباد را تاسیس کرد. با او همکاری می‌کردم تا آنجا که ۵۰ درصد از نقشه طرح‌هایی مثل تعاونی‌ها، خیابان شورا، فازهای کیو و گلدشت از جمله آن کارها بود.

مهندس غلامحسین ساکی، تصریح کرد: یک روز تصمیم گرفتیم دفتر نظام مهندسی ساختمان لرستان را تاسیس کنیم، البته پیش از تشکیل اولین هیات مدیره، اداره مسکن به صورت غیر رسمی چنین اقدامی کرده بود اما رسمیت نداشت. آن زمان آقای تاجریان که از همه بزرگتر بود مسوولیت آن دفتر را بر عهده داشت اما تاجریان به سرطان مبتلا شد و درگذشت.

وی، خاطرنشان کرد: بعد که اولین انتخابات هیات مدیره برگزار شد، من و فیلی و سپهوند و … انتخاب شدیم تا دفتر نظام مهندسی ساختمان لرستان فعالیت خود را به ریاست مهندس فیلی و به طور رسمی آغاز کند. لذا با توجه به محدودیت‌های مالی آن دوران، عزت‌اله فیلی طبقه فوقانی منزل خود واقع در خیابان امام «چهارراه بانک خرم‌آباد، روبروی ساختمان فعلی بانک رفاه کارگران» را به این مهم اختصاص داد.

عضو نخستین هیات مدیره نظام مهندسی ساختمان لرستان، ادامه داد: پس از آن، اداره مسکن یک اتاق در مجموعه اداری خود واقع در حوالی ساختمان استانداری لرستان را به ما اختصاص داد اما، طولی نکشید که از آنجا بیرونمان کردند تا منزل آقای شیرمحمدی واقع در روبروی مسجد صاحب‌الزمان خرم‌آباد را برای ادامه فعالیت انتخاب کنیم.

ملک فعلی نظام مهندسی ساختمان لرستان را به همراه مهندس فیلی خریداری کردیم

ساکی، افزود: یک روز حاج کریم عسلیان آمد و گفت که قصد فروش منزل خود، واقع در مقابل قلعه فلک الافلاک را دارم. لذا ما که حقوق و دستمزدی بابت عضویت در هیات مدیره دریافت نمی‌کردیم، وارد مذاکره شدیم و با پس‌اندازهای مالی صورت گرفته که در ادامه خواهم گفت، آن ملک را خریداری کردیم.

عضو چند دوره هیات مدیره نظام مهندسی لرستان، گفت: آن زمان ساختمان دفتر به این شکل و شمایل نبود. یک مغازه متعلق به آقای شکور در حریم ملک بود که آن را هم خریداری کردیم و فضای ساختمان را توسعه دادیم و یک پارکینگ به آن اضافه کردیم.

وزیر مسکن، یک قطعه زمین به نظام مهندسی ساختمان لرستان واگذار کرد

وی، اظهار داشت: در جلسه‌ای که به همراه مهندس فیلی با عباس آخوندی وزیر وقت داشتیم، تقاضایی مبنی بر اختصاص یک قطعه زمین ارائه کردیم. لکن پشت دادگستری زمینی اختصاص داده شد که آن زمین هنوز متعلق به نظام مهندسی ساختمان لرستان است. البته شنیده‌ام که هیات مدیره مستقر قرار است ملک فعلی و آن زمین را بفروشند و مجاور یکی از ساختمان‌های استانداری در خیابان ۶۰ متری، ساختمانی احداث کنند.

مهندس ساکی، تصریح کرد: آبان ماه سال ۱۳۷۰ بود که محسن رضایی‌آهن مدیرکل وقت مسکن پولی برای تهیه نقشه داد. محسن غفار بهرامی که می‌توان او را بنیانگذار معماری نوین در ایران دانست هم کمک‌هایی کرد. رقمی حدود ۳۰ میلیون تومان به حساب دفتر واریز شد اما، خبر رسید که چند بازرس جهت ارزیابی دفتر عازم خرم‌آباد هستند. پس از ارزیابی‌ها و ارائه گزارشات، دفتر نظام مهندسی ساختمان لرستان در میان دفاتر کل کشور رتبه نخست را به خود اختصاص داد و همین باعث شد تا مبلغ ۶۰ میلیون تومان به حساب دفتر واریز شود که اعتبار خرید ساختمان مرحوم عسلیان جهت دفتر که پیش‌تر ذکر شد، پس از دریافت این مبالغ صورت گرفت.

مهندس فیلی، اعتبار نظام مهندسی ساختمان و کانون کارشناسان رسمی لرستان بود

وی، ادامه داد: در واقع، اعتبار نظام مهندسی ساختمان لرستان و کانون کارشناسان رسمی استان مهندس عزت‌اله فیلی بود. پیش از اینکه فیلی این مجموعه‌ها را بنیان نهد، مهندسین باید به دایره ساختمان شهرداری مراجعه می‌کردند و فرم‌هایی تکمیل می‌کردند تا به آنها کاری سپرده شود اما، با پیگیری‌های صورت گرفته، مهندس فیلی از آقای سیفی که آن زمان شهردار خرم‌آباد بود فرم‌های نظارت را گرفت و خودش فرم تهیه کرد و در اختیار مهندسان قرار داد. لذا همین امر باعث شد که پس از آن، توان مالی نظام مهندسی بالا رفت و خودکفا شدیم. مثلاً ۱۰۰ میلیون تومان در اواخر دهه ۷۰ و اوایل دهه ۸۰ در شرکت ساختمانی سازمان های نظام مهندسی کشور سرمایه‌گذاری کردیم که طبق گزارشات واصله، این رقم هم‌اکنون به حدود ۳ میلیارد تومان رسیده که در اختیار هیات مدیره مستقر است.

غلامحسین ساکی، افزود: عزت‌اله فیلی همانگونه که پیش‌تر گفتم بنیانگذار کانون کارشناسان رسمی استان لرستان هم بود. خیلی تلاش کرد تا این مجموعه به سامان برسد اما، با توجه به کمبود نیروی متخصص و وجود برخی مشکلات، جهت تشکیل این مجموعه تعداد نفرات مورد نیاز به حد نصاب نمی‌رسید. این بود که فیلی به پایتخت رفت و موافقت تهران را گرفت تا کانون کارشناسان رسمی لرستان در دهه ۸۰ تاسیس شود.

دوست و همکار زنده‌یاد عزت‌اله فیلی، گفت: یکی از اقدامات خوب فیلی، صدور کارت‌ مهارت برای فعالان این حوزه مانند جوشکار و معمار و … بود که بعدها مهندس سرخو رئیس فنی و حرفه ای کشور از این طرح الگوبرداری کرد. ۱۲ هزار کارت مهارت صادر شد و هر کسی که پروژه‌ای داشت از این ظرفیت استفاده می کرد. که در همین رابطه نیز کتابی با تلاش آقای عزیز ماسوری و سایر عزیزان چاپ و منتشر شد.

درگذشت مهندس فیلی در باورم نمی‌گنجد

وی در پاسخ به این پرسش که واکنش شما به شنیدن خبر درگذشت عزت‌اله فیلی چه بود، تصریح کرد: من نیز مقیم تهران هستم. شب قبل از حادثه طبق معمول با مهندس گفت‌وگو کردم. صبح امروز یکی از دوستان با من تماس گرفت و حال مهندس فیلی را جویا شد، گفتم به لطف خدا خوب است و می‌گذراند. گفت خبر را شنیده‌ای، گفتم کدام خبر؟!. خلاصه پس از تلطیف شرایط، گفت که عزت‌اله فیلی برای همیشه رفت. به او گفتم که خبر اشتباه است و من با او در تماس بوده‌ام. قطع کردم و با تلفن فیلی تماس گرفتم. پاسخ نداد. من و همسرم با تلفن همسرش تماس گرفتیم. پاسخ داد و صدای گریه‌ها نشان داد که مهندس فیلی از میان ما رفته است. البته درگذشت او در باور من و همه دوستان نمی‌گنجد و سخت اندوهگین هستیم.

غلامحسین ساکی، اظهار داشت: زمینه انتقال پیکر عزت‌اله فیلی به زادگاهش فراهم شده و صبح فردا او را به خرم‌آباد منتقل خواهیم کرد. البته طبق برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته توسط خانواده ایشان و با توجه به اینکه ۲ فرزند او در خارج از کشور حضور دارند، عزت‌اله فیلی روز یکشنبه در جایگاه ابدی‌اش آرام خواهد گرفت.

تاریخ، از عزت اله فیلی به نیکی یاد خواهد کرد

مهندس ساکی گفت: او مثل بسیاری از نیکان روزگار، همواره در مسیر خدمت به کشور و مردم گام برداشت و هرگز برای پول کار نکرد. او کم‌نظیر بود، نزد همه حرمت داشت و هدفش خدمت بود. یادگارهای او تا همیشه در خاطر مردان و زنان این دیار ثبت خواهد شد و نیک می‌دانم که مورخان، در مورد عزت‌اله فیلی، به نیکی خواهند نوشت. روحش آرام و شاد.

گفتنی است، عزت‌اله فیلی شهردار اسبق خرم‌آباد و بنیانگذار نظام مهندسی ساختمان و کانون کارشناسان رسمی لرستان، صبح پنجشنبه ۱۲ تیر ماه ۹۹، بر اثر سکته قلبی در یکی از بیمارستان‌های تهران درگذشت و پیکر وی، صبح امروز ۱۵ تیر ماه ۹۹ در آرامستان صالحین زادگاهش خرم‌آباد آرام گرفت.

عزت‌اله فیلی بنیانگذار نظام مهندسی ساختمان لرستان درگذشت

انتهای پیام/

گلناز کمالوند